Zeigarnik Etkisi kodlama öğreniminizi daha da hızlandıracaktır. Öncelikle bunun nasıl olduğunu açıklayacağım. Sonra bundan nasıl faydalanacağınızı anlatacağım.
Zeigarnik Etkisi Nedir?
Saat oldu akşam 21:00. PHP öğreniyorsunuz. Masanıza oturdunuz. Dizüstü bilgisayarınızı açtınız sonra kod editörünüzü(En iyi 10 PHP IDE) açtınız. İnternette bulduğunuz “PHP Dersleri” üzerine öğrenmenize başladınız.
Okuyorsunuz, izliyorsunuz ve daha sonra kod editörünüzde bunları test ediyorsunuz. Bir uygulama yapmaya başlıyorsunuz ve basit bir kullanıcı giriş-çıkış işlemi nasıl yapılır onu öğreniyorsunuz. $_SESSION ve $_COOKIE‘ler hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz.
Gidişat iyi. Basit bir giriş çıkış için ihtiyaç duyduğunuz PHP fonksiyonlarını ve SQL komutlarını anladığınızı hissediyorsunuz.
Fakat saat geç oldu. Artık uykunuz geldi ve yatma vaktinizin geldiğini farkediyorsunuz. Ne yapacaksınız?
A) Konuyu bitirmeden yani giriş-çıkış makalesini tamamlamadan yatın ve ertesi sabah devam edin?
veya
B) Başladığınız işi bitirin?
Zeigarnik Etkisi A şıkkını seçmenizi söylüyor. Tamamlamadan önce ara verin.
Neden?
Çünkü Zeigarnik etkisi der ki “bölünmüş veya yarıda kalmış işler tamamlanmış işlerden daha rahat hatırlanır.”
İnsan olarak, bir olay yarım bırakıldığında onu tamamlama arzusu içine gireriz. Polisiye romanlarını düşünün. Elinize alıp ha deyince bırakamazsınız hep bir sonraki olayın merakı içindesinizdir çünkü.
Kod geliştirmeye ilgilenmeye başlıyorsanız veya zaten geliştiriciyseniz ve yeni teknolojileri, araçları veya bildiğiniz dillerde daha derin ve detaylı bilgi için çalışıyorsunuz Zeigarnik Etkisinden faydalanmalısınız. Bu etki sayesinde daha hızlı öğrenmenin yanı sıra daha rahat hatıralayabileceksiniz öğrendiklerinizi.
Pro-İpucu: İyi bir şekilde çalışırken kodlarınızı yarım bırakın ve daha sonra kaldığınız yerden devam edin.
Zeigarnik etkisi için sizin fikirleriniz neler? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın lütfen.
Yorumlar