TR Kodlama Forumlar Visual Basic Progress Bar Örneği

  • Bu konu boş.
2 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #6694
      prodigy
      Ziyaretçi

      Visual Basic’de Progress Bar’ın değerini arttırmayı yani progress bar’ımızı timer’imizin hızına göre doldurmayı öğreneceğiz.

      – İlk olarak formunuzda bir progress bar oluşturuyorsunuz. Boyutlarınıda kendiniz belirliyorsunuz. Formdaki tüm tasarım adına ait herşeyi size bırakıyorum.

      – İkinci olarak formunuza bir Timer ekliyorsunuz. Properties (Özellikler)’deki Interval özelliğini size bırakıyorum ne kadar hızlı dolmasını belirlemeniz için ama ben “Interval = 1000” yaptım.

      – Kodlara geçmeden önce Progress Bar’ın Properties (Özellikler) bölümündeki “Max = 100” ve “Min = 0” olarak ayarlayın. Ayarlı ise bu ayarları değiştirmenize gerek yok.

      – Eğer form açıldığında progress bar’ınızın aktif olmamasını istiyorsanız ve timer’inizin interval’ine göre aktif olmasını istiyorsanız progress bar’ın Properties (Özellikler) bölümündeki “Visible” ayarını “False” Yapın ve aşağıdaki kodları uygulayın.

      Kod :

      Private Sub Timer1_Timer()
      Dim dolum As Integer

      ProgressBar1.Visible = True

      dolum = dolum + 1
      ProgressBar1.Value = dolum
      End Sub

      – Yukarıdaki kod bölümünde “dolum” adında değişkenimizi “Integer” yani sayısal bir değer olarak tanımladık.

      – “ProgressBar1.Visible = True” bölümünde ise Timer’imiz Interval değerine göre aktif olduğunda ilk başta Progress Bar’ımızı görünür hale getirecek.

      – “dolum = dolum + 1” bölümünde “0” olarak başlıyan değerimizi her seferinde yani timer’in her interval değerine göre aktif oluşunda “1” değer arttırıyoruz ki progress bar’ımız yavaş yavaş dolmaya başlasın.

      – Daha sonra “ProgressBar1.Value = dolum” bölümünde progress bar’ımızın değerini “dolum” değişkenimiz olarak verdik. Timer’imizin interval değerine göre “dolum”‘da ne değişiklik olursa progress bar’ımız o değeri alacaktır. Bizde 1’er 1’er arttırıyoruz.

      – Eğer for açıldığında progress bar’ın görünmesini istiyorsanız Progress Bar’ın Properties (Özellikler) bölümünden “Visible” özelliğini “True” yapın ve kodumuzu bu ayarımıza göre aşağıdaki gibi optimize edin.

      Kod :

      Private Sub Timer1_Timer()
      Dim dolum As Integer

      dolum = dolum + 1
      ProgressBar1.Value = dolum
      End Sub

      – Buradak, optimize ettiğim kodda eksik olan kod şudur “ProgressBar1.Visible = True”, biz form açıldığında görünmesini istediğimiz için timer aktif olduğunda tekrar göstermesini istemiyoruz. Eğer bu kodu yazarsanız ve progress bar’ınızın “Visible” özelliği “True” olursa hata almazsınız ama kod kalabalığı ve fazlalığı olur o nedenle fazlalık yapan kodlamalardan kaçının ki projeniz yavaşlamasın.

      – Diğer tüm açıklamalar önceki kod ile aynıdır. Değişen tek şey progress bar’ın timer aktif olduğunda değil de form aktif olduğunda görünmesidir. Projeyi çalıştırdığınızda progress bar’ın yavaş yavaş dolduğunu görebilirsiniz. Unutmayın timer’in “Interval” özelliğini arttırınca hız artacak, azaltınca hız azalacaktır ve “Interval = 0” yaparsanız progress bar’da en ufak bir kıpırdama göremezsiniz.

      Umarım yararlı olmuşumdur. Bu kod Visual Basic ile setup oluştururken veya çeşitli alanlarda kullanabilirsiniz. Diğer makalemde görüşmek üzere.

      (Makale 2010 yılında tarafımdan hazırlanmıştır).

    • #8867
      Anonim
      Ziyaretçi

      sonunda buldum aradığımı, teşekkürler.

    • #8868
      Anonim
      Ziyaretçi

      Teşekkürler.

2 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.