TR Kodlama Forumlar Visual Basic 1’den 100’e kadar Sayıları Yazdırmak

  • Bu konu boş.
0 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #6693
      prodigy
      Ziyaretçi

      Evet arkadaşlar. Bu örneğimizde 1’den 100’e kadar olan sayıları örneğimizin bulunduğu dizine bir *.txt dosyası oluşturarak yani notepad(notdefteri)’a yazdırmaktır.

      Formumuza 1 adet button (Commandbutton) ekliyoruz. “Caption” bölümüne “Yazdır” yazıyoruz ve “Name” yani adını değiştirmiyoruz. Kod kısmına şunları yazıyoruz.

      Dim say As Integer

      Private Sub Command1_Click()
      Open App.Path & “Sayılar.txt” For Output As #1
      For say = 1 To 100
      Print #1, say
      Next say
      End Sub

      – Projemizi herhangi bir klasöre veya dizine kaydediyoruz. Daha sonra çalıştırıp deniyoruz. Projemizin bulunduğu dizin veya klasörü açıyoruz. Klasörde veya dizinde “Sayılar.txt” adlı bir dosya görecekiniz. İçerisinde 1’den 100’e kadar olan sayılar yazacaktır. Eğer başlangıç olarak başka sayı ve son olarak 100 değilde başka sayı yazdırmak istiyorsanız “For say = 1 To 100” yerine “For say = ilksayı To sonsayı” formülünü kullanmalısınız. “ilksayı” başlangıç sayınız, “sonsayı” ise bitiş sayınızdır.

      – “say” adlı değişkenimiz sayısal bir tip olan “Integer” olarak tanımlanmıştır.

      – “Open” komutu yani aç komutu ile bir dosya açabilir veya varolan bir dosyanın içerisine yazabilirsiniz. Belirlediğimiz dizinde “Sayılar.txt” dosyası olsaydı içerisine yazacaktı. Olmadığından “Sayılar.txt” adlı bir metin dosyası oluşturduk. Bunu oluştururken “For Output” kullandık. “Input” ile dosya okuyabilir, “Output” ile dosya yazabiliriz.

      – “For say = 1 To 100” komut satırında ise say adlı sayısal değişkenimizin 1’den 100’e kadar olan sayıları içerdiğini belirtiyor. Bu şekilde “For” kullanacaksan işlemimiz ardından “Next” yazmalıyız ki yazmazsak hata alırız. Nedeni ise şudur : en başta 1 yazacak “Next” yani devam demezsek 1’den sonra başka sayı yazamayacak halbuki “For say = 1 To 100” demiştik. Buradak “Next say” dedik siz sadece “Next” olarak da kullanabilirsiniz.

      – “Print #1” komutu ile oluşturduğumuz veya varolan metin dosyamıza “#1” numaralı işlemimizi yani “Sayılar.txt” adlı metin dosyamızı açtık ve “,” kullanarak içeriğini belirledik. “,”‘den sonra “say” sayısal değişkenimizi kullandık. Çünkü her for döngüsü etkin olduğunda birer birer artacaktır. Her arttığında “Sayılar.txt” adlı metin dosyamızın bir alt satırına artan sayısal değerimizi girecektir. “For” döngüsünün içerisine bu yüzden yazdık. Her değişen sayısal değeri metin dosyamıza yazsın diye. Buradak “Output” için “Print” kullandık.

      – “As #1” işlemimizin numarasıdır. Max. = 255 olabilir. Dosya yazma, okuma vb. gibi işlemler yaptıktan sonra bu işlemi bitirmek için sonuna “Close #numara” yazmalıyız. Bu numara en başta kullandığımız “As #numara”‘dır. Biz “As #1” dediğimizden işlemleri bitirdikten sonra “Close #1” deyip işlemi sonlandırdık.

      Diğer örneklerimizde görüşmek üzere. Umarım anlaşılır olmuştur.

      (Makale 2010 yılında tarafımdan hazırlanmıştır).

0 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.