TR Kodlama Forumlar HTML Nedir?

  • Bu konu boş.
6 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #6597
      oralunal
      Ziyaretçi

      Merhaba arkdaşlar, bu yazımda HTML’nin ne olduğunu kavrayacağız

      HTML, HyperText Markup Language ‘in kısaltılmış halidir. HTML’nin Türkçe anlamı şöyle ifade edilir: Hareketli Metin İşaretleme Dili

      Ne yazık ki yeni başlayanlar için bu açılım yanlış anlaşılabilir – dinamik olduğu konusunda. Bu da onların kafasının daha yolun başında karışmasına sebep olur.

      HTML’nin tam ve anlamlı bir çevrisini yapacak olursak, ona; “Yardımlı Metinler için Biçimlendirme dili” dememiz daha doğru olur.

      Yardımlı Metin Nedir?

      Yardımlı Metin (HyperText), en basit tanımıyla; kendisini okuyan kişilere, aynı zamanda muhtelif biçimlerde yardım eden dökümanlardır. Örneğin, bu güne kadar “bakınız: …” şekline referanslar içeren bir çok metinle mutlaka karşılaşmışsınızdır. Böyle bir metni okurken, metin içerisinde karşılaştığınız referansı da okumaya karar verdiyseniz ve referansı tıkladığınız anda, referansa karşılık gelen dökümana sahip oluyorsanız, okuduğuz metin, yardımlı bir metindir.

      Sadece bir tıklama ile sizi referanslarına da ulaştıran, içindekiler tablosundaki bir konu ismine tıkladığınızda, sizi direkt olarak o konuya götüren, örnek olarak verdiği resim veya şekilleri bir tek tıklama ile büyülten ve bir tek tıklama ile eski haline döndüren metinlere yardımlı metin denilir.

      Biçimlendirme Dili ?

      HTML, bir biçimlendirme, yani bir formatlama dilidir. Bu dili kullanarak; metinlerinizin görünümlerini; yazı tiplerini, büyüklüklerini, stillerini, renklerini, hizalanış şekillerini ve benzeri diğer görsel özelliklerini biçimlendirebilir, metinlerinize bir canlılık katabilir, okuyucunuzun daha fazla dikkatini çekebilir, metinlerle anlatmak istediğinizi görsellikle süsleyebilir, dökümların parçaları arasında bağlantılar oluşturabilir, dökümanlarınıza resimler, grafikler, video’lar, sesler ekleyebilir; okuyucularınızın bütün bunlar üzerinde sörf yaparcasına dolaşmasına olanak verebilir; dökümanın içerisine input kutucukları ekleyip, kullanıcının bu kutucuklara kendisini ve problemlerini yazmasını ve size ulaştırmasını sağlayabilirsiniz.

      HTML Bir Programlama Dili mi ?

      HTML, bir programlama dili değil. HTML sadece bir biçimlendirme dili. Fakat, HTML’yi kullanarak yapacağınız biçimlendirmeler, sadece fontlama, renklendirme ve hizalama gibi basit biçimlendirmelerle sınırlı değil. HTML, bundan çok daha fazlası. Okuyucu ile kurulan interaktivite bile, HTML’in sadece bir biçimlendirme dili olmadığını kanıtlıyor. Ayrıca HTML dökümanları, başka dillere ev sahipliği yapma yeteneğine de sahip. Örneğin JavaScript dilini kullanarak yazdığınız program kodlarını HTML dökümanlarınız içerisine yerleştirebilir; kullanıcının belirgin eylemlerinde (dökümanın açılması, kapatılması, mouse ile tıklanması gibi) bu kod parçalarının çalışmasını sağlayabilirsiniz.

      Kısaca söylemek gerekir, HTML bir programlama dili değildir. Ancak, bir biçimlendirme dilinden de çok daha fazlasıdır.

      Kaynak: http://yeniurl.com/e3″ onclick=”window.open(this.href);return false;

    • #8728
      Taner
      Ziyaretçi

      Guzel olmus, tebrikler

    • #8729
      Anonim
      Ziyaretçi

      @Grfld wrote:

      Guzel olmus, tebrikler

      Saol, seni tekrar görmek güzel ;)

    • #8726
      Anonim
      Ziyaretçi

      Aslında benim HTML’in kısa tanımı olarak önerim şu; tabi sizlerde uygun görürseniz.

      Word’de yazılmış bir metin düşünün. Bu metnin rengini, fontunu, yazı büyüklüğünü, rengini ayarlıyorsunuz. İşte HTML’de bu metne verdiğiniz özelliklerin web’e uyarlanmış halde etiketler bu etiketlerin parametreleri (attributes&events) ve bu parametreleri aldığı değerlerden ibarettir aslında. Bir programlama dili değil, isminden de anlaşıldığı üzere işaretleme (HyperText “Markup” Language) dilidir. Yani HTML ile yapabilecekleriniz, bir sayfanın metinlerine özellikler vermek, bu metinlerin yerini belirlemek gibi işlerdir.

      Yukarıda kısa deyipte pek kısa tutmadığım açıklamaya şöyle örnekleyeyim.

      Worde yazılmış bir metin;

      “Ben HTML kodlamayı yeni öğreniyorum” -> bunu word’de yazılmış basit bir metin olarak kabul edin. Şimdi metne özellikler verelim.

      Ben HTML kodlamayı yeni öğreniyorum” -> bu da metnin kalın olarak yazılmış hali. Biraz daha özellik verelim.
      Ben HTML kodlamayı yeni öğreniyorum” -> bu da metnin hem kalın yazılmış hem de renklendirilmiş halidir.

      Açıklamak gerekirse, bir HTML hazırlamak, HTML kodlarını bilmenin dışında Word üzerinde bir metin dosyası yazmaktan farksızdır. Çünkü word sizin metninizin etrafında görünmesede o metni kodlarla çevreler ve sizin istediğiniz özellikleri metne kazandırır.

      Yukarıdaki “Ben HTML kodlamayı yeni öğreniyorum” cümlesine verdiğimiz özellikler HTML’de şundan ibarettir.
      Word’de metni kalınlaştırma anlamına gelen “K” butonun HTML kod karşılığı aynı metnin ya da etiketleri arasına yazılmasıdır. Gördüğünüz gibi Word’de göremediğiniz şey, sadece metne özelliğini veren bu kodlardır. Hatta örneği genişletip kalın yazptığımız metne renk de vermek istersek, etiketlerinin arasında bir de etikelerini yerleştirip, metni de bu etiketin arasına yerleştiririz. Yani olay şudur.
      KOD
      Ben HTML kodlamayı yeni öğreniyorum //Bu metnin sade hali
      Ben HTML kodlamayı yeni öğreniyorum //Bu metnin kalın yazılmış hali
      <font color=“Navy”>Ben HTML kodlamayı yeni öğreniyorum //Bu da metnin hem kalın hem de renkli yazılmış hali.

      Kodlardan da anlaışacağı üzere bu işlem word’de metni seçip “K” tuşuna basıp metni kalın yapmak yerine, aynı işlemi, metnin başına metnin kalın olacağını gösteren etiketini koymak ve metnin sonuna kalınlık özelliğinin bittiğini gösteren kapatma etiketini koymaktır. Aynı işlem etiketi ve bu etketi parametre ve değerleri için de söz konusudur.

      Umarım kısaca açıklamak isteyip de nutuk çekmeye varan bu anlatım, sagoral arkadaşın anlatımına katkıda bulunmuştur.

    • #8727
      Anonim
      Ziyaretçi

      TradeMark kısa açıklama deyip nutuk da çekmene rağmen paylaşımın için teşekkür ederim. Faydalı olmuş ;)

    • #8725
      Anonim
      Ziyaretçi

      @sagoral wrote:

      TradeMark kısa açıklama deyip nutuk da çekmene rağmen paylaşımın için teşekkür ederim. Faydalı olmuş ;)

      eyvallah :D

    • #8724
      Anonim
      Ziyaretçi

      @TradeMark wrote:

      @sagoral wrote:

      TradeMark kısa açıklama deyip nutuk da çekmene rağmen paylaşımın için teşekkür ederim. Faydalı olmuş ;)

      eyvallah :D

      :lol:

6 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.