HomeBackend GeliştirmePHP

En İyi 10 PHP IDE’leri

En İyi 10 PHP IDE’leri

En iyi 10 IDE’yi göstermeden önce IDE nedir diye yeni başlayan arkadaşlarımızın soruları olabilir. IDE’nin ingilizce açılımı Integrated Development Environment dır. Yazılımcının hızlı ve rahat bir şekilde program geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte bu sürecin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür*.

PHP programlamaya not defteri, notepad++ gibi basit yazı editörleri ile de başlamanız mümkündür fakat zengin özellikleriyle NetBeans, PHPStorm, VIM, Zend Studio, Cloud 9 veya Atom gibi PHP IDE’leri ile başlamanız bambaşka olacaktır. Kaldı ki bu IDE’leri profesyonel bir geliştiriciyseniz kesinlikle kullanmalısınız.

Peki aşağıdaki göstereceğim IDE’lerden hangisini kullanmalısınız? Buna kesinlikle siz karar vereceksiniz. Hangisi ihtiyaçlarını en güzel şekilde karşılıyorsa onu seçmelisiniz. Bana kalırsa Notepad++ kullanın :P

Windows, Linux ve Mac gibi farklı işletim sistemlerinde çalışan ücretsiz IDE’ler mevcut. Eğer ki web geliştirmeye yeni başlıyorsanız ve PHP öğrenmeye niyetliyseniz size tavsiyem NetBeans, VIM, Atom veya Eclipse PDF gibi ücretsiz IDE’leri deneyin.

Profesyonel geliştiricilerde bu ücretsiz IDE’lerle çok rahat bir şekilde ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Fakat bazı ücretli IDE’ler, alanlarındaki güncellemelere anında destek verenler, profesyonellere daha uygun olabilir. PHPStorm, Sublime Text, Zend Studio, Nusphere, PHPED, PHP Designer ve Cloud 9 gibi IDE’ler profesyoneller için idealdir.

Eğer ki düşünceniz PHP’yi biraz görüp fikir edinmek ise phpfiddle.com online PHP IDE‘sini deneyebilirsiniz. Diğer online IDE’lerden bazıları da şöyle:  witephponline.com ve ideone.com

Derlemiş olduğum en iyi 10 PHP IDE’yi inceleyelim hadi.

1. NetBeans – En İyi PHP IDE (Ücretsiz)

Zengin özellikleri, ücretsiz oluşu ve bir çok dili desteklemesi ile NetBeans en iyi ücretsiz IDE diyebiliriz.

NetBeans açık kaynak kodu yayınladığında 18 milyondan fazla indirilmeye sahip olmuştur ve bu IDE’yi geliştiren müthiş büyük bir topluluk oluşmuştur.

Eskiden NetBeans yavaş ve sadece Java geliştirmek için kullanılırken günümüzde oldukça hızlı ve PHP geliştirmek içinde kullanılabilir hale gelmiştir. Çok popüler olan Zend, Doctrine, Smarty ve Symfony2 frameworkleri, laravel-ide-helper aracılığıyla Laravel’i ve diğer Yii, CakePHP, FuelPHP ve WordPress CMS gibi frameworkleri destekliyor.

NetBeans’in şu anki sürümünü buradan indirebilirsiniz – netbeans indir.

NetBeans hakkında daha fazla bilgiyi web sitesinden edinebilirsiniz – netbeans.org.

2. PHPStorm- En İyi PHP IDE (Ücretli)

PHPStorm bütün özellik setleri ile dört dörtlük bir PHP IDE’sidir. JetBrains tarafından geliştirilip dağıtılır. JetBrains geliştirici araçları pazarında en çok sevilen firma ünvanına sahiptir ve 15 yıldır geliştiricilere daha rahat ve eğlenceli kodlama ortamı sunmaktadır.

PHPStorm Symfony, Zend Framework, Yii, CakePHP, Laravel ve Drupal, Magento ve WordPress gibi başlıca CMS’lerle gayet güzel çalışır.

Zend Debugger ve Xdebug ile yerel ve uzak hata ayıklama özelliğine sahiptir.

PHPStorm ücretli bir yazılım olmasına karşın öğretmenler, öğrenciler ve açık kaynak kodlu proje geliştiricileri için ücretsizdir.

30 günlük ücretsiz versiyonu indirmek için bağlantı – Download PHPStorm.

PHPStorm ile ilgili daha fazla bilgi için – jetbrains.com/phpstorm.

Dipnot: Bende PHPStorm kullanıyorum. @gatbakan sağolsun, o önermişti. PHPStorm’dan önce de PHP Designer kullanırdım.

3. Sublime Text 3 / PHP IDE

Oldukça popülerdir. Daha fazla bilgi almak için – sublimetext.com.

4. Eclipse PDT

Mac OS X, Linux ve Windows indirme linkleri için – eclipse.org/pdt/.

5. VIM

VIM açık kaynak kodlu GPL lisanslı indirmesi ve kullanması ücretsiz olan bir metin editörüdür. VIM ile ilgili daha detaylı bilgi – vim.org.

6. Zend Studio

Zend Studio ile ilgili detaylı bilgi – PHP için Zend Studio.

7. Atom

Atom modern bir metin editörüdür ve GitHub da geliştirilmiştir. MIT lisansa sahiptir. Farklı işletim sistemlerinde çalışmaktadır. Desteklediği işletim sistemleri Windows, OS X, Debian Linux(Ubuntu), Red Hat Linux ve Fedora 22+.

Bu editörü PHP ile uyumlu hale getirmek için şu sayfadan faydalanabilirsiniz – https://atom.io/packages/search?q=php

Atom hakkında daha detaylı bilgi – atom.io.

8. NuSphere

NuSphere hakkında detalı bilgi – nusphere.com.

CodeLobster

NuSphere ile yakın bir rekabet içerisinde olan CodeLobster hakkında detaylı bilgi için – codelobster.com.

9. PHP Designer

Eğer Windows’dan farklı bir işletim sistemi kullanıyorsanız bu IDE’yi hemen geçebilirsiniz. Windows’da çalışanlar için kullanımı ve arayüzü oldukça basit bir IDE’dir. Tek dezavantajı güncel sürümü ne yazık ki yok. En son 2013 yılında güncellendi ve o şekilde kalmıştır. Git ve SVN desteği mevcuttur – PHP Designer.

10. Cloud 9

Cloud ortamında geliştirme yapmanızı sağlayan IDE – cloud9.

Conclusion

PHP en popüler web tabanlı programlama dili ve PHP geliştirmek için piyasada bir çok IDE mevcuttur. Bu makaledeki IDE’lerin hepsini birbirinden ayıran farklı özellikler mevcut olmakla beraber hepsinin ortak bir amacı vardır: “Hızlı Geliştirme Ortamı, yönetilebilir ve ölçeklenebilir kodlarla”.

Benim favori IDE’lerim PHPStorm ve PHP Designer oldu. Diğerlerini hiç kullanmadım bile. Siz de tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Sevgilerimle!!

Yorumlar

TOPLAM 0
DISQUS: 0